Quantcast
Channel: . . . Ringmärkning och annat kvitter
Viewing all 224 articles
Browse latest View live

Varm kväll med mest insektsätare

$
0
0
Grå flugsnappare. De slitna täckarna visar att det är en 2+, alltså en adult.
Högsommar och lugnt i buskarna. Vart tog sädesärlor, mesar, finkar och sparvar vägen? Flugsnappare och trädgårdssångare dominerade i fångsten. 
Prickiga ungfåglar fanns det gott om. Rödstjärt, rödhake, sv v  flugsnappare och järnsparv. De flesta med utväxta handpennor och därmed minst i stadie pull 2. 

Ung prickig rödhake
Ung prickig svartvit flugsnappare

Ung prickig rödstjärt
Den som stack ut från alla insektsätarna var en adult stare. Nu börjar starflockarna att samlas. Vi såg två stora flockar på säkert 50 talet var. Bruna kärrhökshonan och fiskgjusen flög över och mås/tärn -ungarna väsnas samt en ensam grönbena gick omkring som enda vadare. 
Stare, adult hane
 Den varma kvällen lockade en hel del besökare och extra roligt att återse gamla ringmärkarvänner som Per Gustafsson och Jenny Sander som numera bor i Karlstad. Andra som fanns på plats var Jeanette, Johannes, Rebecka, Sune, Karin, Jonatan, Siw och på slutet kom Gertrud och Torbjörn.
Jag kan snart ta semester. här ringmärker Rebecka & Jeanette, Sune och Karin assisterar
Kvällssolen vid en av nätgatorna. Karin, Jeanette & Rebecka
Jeanette får tillbaka en kompis, svartvit flugsnappare, som hon märkt förra året
Lundhagsdiggare. Rebecka, Per, Jenny, Jeanette
Vi får se när nästa ringmärkning blir av..känns lite osäkert så här i semstertider. Håll koll på den här bloggen.

Dagens fångst gav 21 fåglar och vi är nu uppe 128 adulta, 46 ungfåglar och 58 kontroller i CES projketet.
11 juli 2013:
Järnsparv                     1  juv
Rödhake                      3 juv
Sävsångare                              1 kontroll
Törnsångare    1 adult
Trädg sångare 2 adult + 5 juv
Grå flugsnapp  1 adult
Sv v flugsnapp 1 adult + 1juv + 2kontroll
Talgoxe                                    1 kontroll
Stare               1 adult
Bofink             1 adult
SUMMA         7 adulta 10 juvenila 4 kontroller = 21





Nästa ringmärkning framflyttad till onsdag 24.7

$
0
0
Om någon är hemma och vill vara med så blir nästa ringmärkning inte fre den 26.7 som det står på schemat - utan ONSDAG 24.7. Näten uppe mellan kl 16 - 21 som vanligt när det är kvällsmärkning.

Tornseglar loggningen igång och CES gav törnskator

$
0
0
En bitsk törnskateunge
Underbara sommardagar! Då kan man ringmärka från morgon till kväll! 
Började med tidig morgon och tornseglar-premiären i Kniva . Förhoppningen var stor att återfå en ljuslogga som jag placerade på ryggen på 10 tornseglare där förra året.  En gammal bekant tog vi på en gång - sen blev det trögare. Vi väntade i nästan 6 timmar på att partnern - även den loggerförsedd - skulle ramla in i holken .Men icke. Ungarna var stora och troligen svälter dom ungfåglarna så att de ska orka lyfta på sina stappliga vingar. 
Leif gläds åt den gamle bekanten med logga på ryggen - som fick en ny ljuslogger
Leif fotar ungarna i holk 3
Elsa & Leif inväntar att någon ska flyga in i holken.
Nu ska vi göra nytt försök tidigt i morgon bitti. Det gäller ju att få av den gamla loggan innan de åter drar till Afrika.
Ytterligare en vuxen fick en logga och 4 ungar fick ring om benet.
Jag med en av ungfåglarna
Jag hann hem och äta , sen var det dags att dra till Kyrkbytjärn för den 9:e CES omgången. Upp med 15 nät och ringmärka och vittja nät non stopp till kl 22.30. Puh! Sista rundan var det över 10 fåglar! Jag är lite sliten, men inte i närheten av att tröttna. Vi fångade 40 fåglar av 13 arter. Törnskatorna var där med en hel familj och 3 ungar gick i nätet. 
Törnskatan från bilden högst upp

Och syrran till han högst upp med något mindre näbb
Bofink och lövsångare blixtrade till med ungfåglar. Äntligen fångade vi en del unga sävsparvar. Jag har varit riktigt orolig för dem.
Sävsångare i sliten dräkt
Ung sävsparv i fräsch dräkt
Björktrast - närstudie

Roligast var nog ändå skatan. Underbart påfågelglänsande och så är det något visst med att få sätta dit en storlek 6 ring! 
Glänser som en påfågel
Den unga skatan som var lite sur på mig...
Nästa märkning är planerad till 9 augusti, kvällsmärkning,
Dagens fångst blev
Art
Adult
Juv
Kontroll
Koltrast
1


Björktrast
3
1

Rödvinge tr
1


Sävsångare
1


Trädgårdssång.

1
1
Svarthätta

2

Lövsångare
1
7

Talgoxe

1

Törnskata

3

Skata

1

Pilfink

2

Bofink
1
7

Sävsparv
2
4

Summa 40
10
29
1

9 ljusloggers på tornseglare i Falun

$
0
0
Ungfågel tornseglare. Den får bara en ring eftersom den inte kommer tillbaka nästa år.
I år var vi snabba att få på ljusloggers på tornseglare, både vad gällde infångandet och påträdandet.

4 häckningar i Kniva och 2 häckningar i Bodarna, Bjurs gav 4 omloggningar, 5 nyloggningar + ringmärkningar samt 12 ringmärkta ungar. En adult fågel som swischade in i en tom holk fick också ring på foten. Den fick ingen ljuslogg eftersom det är mycket tveksamt om den kommer tillbaka till samma plats nästa år.

Vi var tyvärr för sent ute och missade två seglare med loggar från förra året. De häckade ovanligt tidigt och hann försvinna. Hoppas att fånga dom nästa år igen. Vi märkte att de tjocka ungarna svälts de sista dagarna så de blir lagom lätta för att direkt gå på vingarna. Troligen stannar bara en vuxen kvar och pysslar om dom på slutet.
Årets ljusloggers är smalare och smidigare än tidigare. Snabblim på knuten och glasspinnen inunder så att det inte ska fastna några fjädrar i limmet. Huvudet göms under tyg, då blir fågeln lugn. 
Spännande att ha fått tillbaka 4 ljusloggers från förra årets märkning. Seglarna har varit trogna och kommit tillbaka i samma holkar. En av fåglarna var dessutom den individ som vi fick tillbaka med logg förra året - alltså tredje året i rad som vi sätter på en liten ryggsäck. Glädjande att se att de inte verkar störas av den ryggsäck vi sätter på och väger ca 0,4 g. De är underbara små medarbetare i vetenskapens värld.
Varför gör vi det? Jo, ingen har vetat var tornseglarna övervintrar eftersom de är i luften hela tiden. Nu pågår ett projekt genom prof Susanne Åkesson på Lund Universitet där vi loggar tornseglare på  platser. Öland, Öregrund, Hakkas, Finland, Tyskland och Falun. Hitills har resultaten visat att de följer västafrikas kust ner till Kongo. Därefter samlas de i Liberia över en regnskog och drar snabbt rakt över Sahara mot sin häckningsplats...och hittar otroligt nog på sin egen lilla holk igen!! Vi har ännu inte något resultat från Falu fåglarna. Jag ska rapportera så fort jag fått det.
Se artikeln i Forskning och Framsteg nr 5, 2012, som Susanne och hennes man Anders har skrivit.
"Ny teknik avslöjar tornesglarnas flyttvägar"
http://fof.se/tidning/2012/5-6/ny-teknik-avslojar-tornseglarens-flyttvagar
Hej då - flyg nu tillbaka nästa år. Ljusloggern syns på ryggen. Foto: Birger Roos
Förutom våra assisterande tornseglare som bär på budskapet så vill jag tacka Elsa Zetterberg & Leif Liss i Kniva och Birger & Gunilla Roos i Bodarna Bjurs för skötsel och ompyssling av seglarna samt assistans. Jeanette för bra teamarbete.
Birger lägger tillbaka en av ungarna i holken på verandan, Gunilla stickar Bjursåsvantar och berättar om arbetet med att bevara skogen runt Lungsjöån nordväst om Enviken.
Jeanette släpper en nyloggad. Alltid lite nervöst att se hur fint de kan flyga efter att ha fått en logga. Hittills har det gått utmärkt till 100 %. Foto: Birger Roos
Nu återstår spänningen att få svar på de återfångade loggarna - samt väntan på om vi kan återfå några nästa år....

nästa ringmärkning

$
0
0
....blir nog för en gångs skull på schemasatt dag, dvs fredagkväll den 9 augusti. Men håll koll på den här bloggsidan. Man vet aldrig vad vädret hittar på....Näten uppe mellan kl 16 - 21.

Svalorna drar

$
0
0
Adult, hona ladusvala. Att det var en hona kunde vi lista ut på stjärtsprötens längd (syns inte på bilden)
Två ungdomar - Alma och en juvenil ladusvala med betydligt blekare färger än de adulta. Saknar också stjärtspröten - den unga ladusvalan alltså.....
En härlig augustikväll med 60 fåglar i fångsten av hela 17 olika arter. Det var ett ständigt inflyt ända in till sista rundan. De juvenila lövsångarna dominerade och som väntat så hängde de i klasar vid 20- tiden.
 När vi kom så var det svärmar på flera hundra av seglare och ladusvalor. De låg tätt över fälten efter regnen. Vi hoppades att få någon svala i näten - och det fick vi! Både juvenila och en adult!

Kul att Johanna dök upp igen efter några småbarnsår. Snart grepar du tången igen! Övriga assistenter var Rebecka och Tysk Jan. Henny med Alma och Nanna hejjade på och bar påsar.
Rebecka, Johanna och Tysk Jan i full aktion.
Ung järnsparv med pullruggning i fas 4. Om några veckor har den otroligt fräsch och fin dräkt.
Nära släkt med järnsparven är rödhaken som också är fläckig i ungfågeldräkten. 
En otypisk adult rödhake i full ruggning som har kvar alla trastfläckar på täckarna  - även på de nya större täckarna.

Extra check att det verkligen är en "kort" bakklo. Ängspipen har betydligt längre. 
- och visst var det en ung fräsch trädpiplärka
Höst och piplärka, törnskator samt ärtsångare dyker upp - men det var ett fasligt tappande av just ärtsångare -men till slut hamnade en i påsen. Frågan kvarstår om det var samma individ eller 3 olika?
Var det samma ärtsångare som blev tappad några gånger under kvällen, eller var det samma luring?
Annat kul under kvällen var att åter få märka nötväcka och att några adulta grönfinkar fastnade i näten hör till ovanligheten. De var säkert inte från trakten. Våra grönfinkar kan näten och är för smarta för att fångas in. Det här var en ruggande kvinnogrupp - kanske fågelvärdens motsvarighet till tjejskådargruppen "Rapphönorna"?
Uppkäftig nötväcka som har en uppkäftig underdel av näbben.
Flugsnapparna, trädgårdssångare, skrattmåsar och fisktärnor har gett sig av från området. Hösten är märkbar. En duvhök swischade ovanför våra huvuden vid tornet och fick Kyrkbytjärns flockar av svalor, starar, tofsvipor och 3 brushanar att ta till vingarna. Tranparet och knölsvanparet syntes utan ungar i år, Skäggdoppingparet var kvar med sina två ungdomar, sothönorna samlas i 20 .tal och äntligen fick vi se den unga, mörka, fräscha kärrhöken som Kyrkbytjärn levererat detta år.
Johanna med full fångst in i det sista. Sista rundans fångst bestod till största delen av lövsångare.
När näten tagits ner så fick solcellslampan plockas fram så att Rebecka kunde märka de sista fåglarna. Höstkänning!
Nästa gång blir som utsatt, lördag den 17 augusti, näten uppe kl 5 - 10
Sista CES omgången, den 12 för säsongen,  blir framflyttat till fredag den 23 augusti, också morgonmärkning.
Dagens fångst:
Art
Adult
Juv
Kontroll
Ladusvala
1
2

Trädpiplärka

1

Sädesärla

1

Järnsparv

1

Rödhake
1

1
Sävsångare


1
Ärtsångare

1

Törnsångare


1
Lövsångare
1
18

Blåmes
1


Talgoxe
1

1
Nötväcka
1

1
Törnskata

3

Pilfink

1
1
Bofink

8
2
Grönfink
4


Sävsparv
1
5

Summa 60
11
41
8

Söndag 18.8 gäller

$
0
0
..för näst sista märkningen, Det ska regna friskt inatt och i törs inte chansa.
Jeanette & Rebecka håller i de första timmarna.

Tornseglar lycka och loj RM morgon

$
0
0
Rinmärkningen den 18.8 var domherrarnas morgon. Här en adult hane
För två veckor sedan ringde Leif och Elsa förtvivlat att i holk 5, där vi ringmärkt och satt på ljuslogger på de vuxna, så hade de två ungarna klättrat ur holken och verkade övergivna av föräldrarna. Vi diskuterade och kom fram till att de skulle försöka att rädda en unge genom att stoppa i den i holk 7 där två jämnstora ungar fanns. Den andra ungen skulle tillbaks till sin holk - utifall föräldrarna fanns i närheten. Den var borta dagen därpå. Den andra ungen fick däremot en lycklig barndom och adopterades i den andra familjen. Idag lämnade den sista ungen den holken., Jippi, vad kul att det går bra ibland.
Leif Liss har tagit det här kortet i början av veckan på den lyckade adoptionen. Nu har alla tre ungarna gett sig iväg
Ringmärkningen den 18.8 söndag morgon: För  fint väder - eller jag vet inte vad vi ska skylla på? Det blev i alla fall inte mer än 18 fåglar och 6, dvs 1/3 av dom var domherrar i lördags när vi var ute. Det var väldigt intressant och lärorikt att få både hanar och honor av adulta och ungfåglar. Jeanette och Rebecka började morgonen. De satt med en rödvingetrast när jag kom. Det här blir fint tänkte jag..men icke.

En ung domherre hona. Brunfärgad och utan svart hätta
Som jämförelse så går det att skymta den svarta hättan på den här adulta domherre honan som Jeanette blåser fett på
Ung domherre hane. Postjuvenil ruggning 4 och det syns hur de röda fjädrarna är på gång.

Tidigt på morgonen kom en adult sparvhök och satt sig på räcket när de började märka, men drog snabbt skrämd iväg. När jag kommit så fick vi en fin uppvisning av en nästan utfärgad blå kärrhökshane som makligt flög söderut över Vika byn. 4 mosnäppor såg Johannes på bankerna, jag såg bara en, men det kan bero på kalaset jag var på under natten ...däremot fick jag se en lärkfalk på radiomasten Norr om Vika
Vacker ung törnsångare
Vacker adult gammal törnsångarhane. Se ögat och skillnad i kroppsfärg, den vita yttersta stjärtpennan
Gissa fågeln som vägs
GÄSS - det var en järnsparv. En adult, det syns på ögonfärgen och hela kroppsfärgen.
en ung järnsparv hade haft brun/grått öga. Den här adulta har rödtonat öga.

NÄSTA GÅNG blir på fredag den 23.8. Näten uppe mellan 5-10. Troligen blir det bara jag och tyskjan som har möjlighet att vara med. Det är även sista gången i CES projektet. Därefter blir det ringmärkning när lusten faller på både i Kyrkbytjärn och på Ingarvshöjden.

För att slå förra årets nymärkningar i CES projektet så måste vi fånga 97 fåglar på fredag...jag tvivlar!

Lördagens fångst;
Art
Adult
Juv
Kontroll
Järnsparv
1


Rödhake
1


Rödvingetrast
1


Ärtsångare


1
Törnsångare

1
1
Lövsångare

2

Talgoxe

1

Domherre
3
3

Sävsparv

1
2
Summa 18
6
8
4


CES ringmärkningen avslutad för säsongen

$
0
0
Årets sista CES var solig, men frostkall. Tyskjan och en domherre i förgrunden
Frostnupet
I fredags körde jag 12:e CES märkningen och därmed årets sista. Tyskjan kom och hjälpte mig denna soliga vardag och vi fick in 24 fåglar av 10 arter. Om jag räknat rätt så har vi fått ihop 297 nymärkningar i år - jämfört med förra årets 370. Kontroller blev 77 och förra året 101. Som väntat var det sämre fångst i år.Nya årsarter blev skogssnäppa och större hackspett.
En morgontrött rödvingetrast som ruggar, se handpenna 2 med spolskaft
Morgonstunden var kall med höstens första frost! Flera adulta rödvingetrastar var ändå mogonpigga och fastnade i näten. En kontroll av en taltrast som märktes 2012 som 2+ redan då. Den har inte kontrollerats sedan dess och helt plötsligt är den här igen. Spännande! Lägg märke till de tydliga trastfläckarna en minst 5 år gammal taltrast har. 
En gammal kompis som jag inte sett sen 2010 då hen fick en ringmärktes 3 sept. Kanske tar vi den längs flyttstråket?
aj!
Ung svarthätta, allt tyder på hona, men den fick än så länge hen beteckning.
Domfru adult hona
Domherrar av alla sorter även denna dag. Inget särskilt upphetsande, men det är spännande även med bofinkar. 
Kontroll av en gammal bofink hane som vi ringmärkte i våras - som gammal även då såklart

En leopard som vilar i ett träd. nej, en trött fläckig ung rödhake som var lite kall. Efter en stund i solen så piggnade den till och flög iväg.
Tyskjan blåser fett på en rödhake som är en långt gången årsunge
Nu blir det sporadiska märkningar här och där. Idag , söndag så var jag på Ingarvet en stund. Ska snart blogga om det..
Morgonen den 24.8 gav:
Art
Adult
Juv
Kontroll
Järnsparv

1

Rödhake

1
1
Taltrast


1
Rödvingetrast
4

1
Törnsångare

2

Svarthätta

1

Blåmes
1

1
Bofink

3
1
Domherre
2
2
1
Sävsparv

1

Summa 24
7
11
6

Blåhakar och piplärkor

$
0
0

Gissa stjärten!
Ung blåhake hona
Ung blåhake hane
Gammal blåhake hona
Efter ett härligt kalas hos Inger P så vaknade jag vid 9 tiden. Tog en vända upp till Ingarvshöjden..rödstrupig piplärka fanns i åtanke. Jag satt upp ett nät på en ny plats "piplärke-het". På med Mp3 och skulle upp med de andra. Flera blåhakar flög omkring mig. Naturligtvis batteritorsk i den spelaren. Snabbt ner till OK-Q8 och handlade batteri på 5 min. Började med att vittja det enda nätet jag fått upp - och se. 6 fåglar varav 2 blåhakar, en törnsångare, en kärrsångare och en grönsiska. Undrar om kärrsångaren häckat där ? Andra ungen jag tar på den platsen.
Adult törnsångare på flytt..
...då gäller det att vara fet. Den här jhade fett 7 vilket är det fetaste jag haft i Falun
Och så här såg den ut - hängbuk nästan..

Ung grönsiska
Ung buskskvätta
Balansakt av ung trädgårdssångare
Märkningen var igång. Sen upp med 4 nät till och på med ljudet. Vid lunch blev det glesare i fångsten och jag började plocka ner. Då satt det två piplärkor på två olika ställen. Den första var en given trädpip ..men den andra? Längsta tertialen lika lång som längsta handpennan? Borde inte trädpip ha kortare? Efter konsulterande av rödstrup-expertern :-) Magnus S i Lindänget så kom vi fram till att det borde vara en trädpip det också. Trodde på att den sista var en kontrastrik adult fågel, men när jag ser bilderna så blir jag tveksam på den tydliga mungipan. Jag tar tacksamt emot tips.
Trädpip nr 1, vinge 88, klo 8, 
konstig trädpip nr 2 . vinge 92, klo 7, lika lång terial nr 7 som hanpenna nr 3
Dagen gav 25.8 kl 10 - 13
Art
Adult
Juvenil
Trädpiplärka
1
1
Blåhake
1
2
Buskskvätta

1
Kärrsångare

1
Törnsångare
1

Lövsångare

2
Grönsiska

2
Summa  12
3
9

31 augusti - ungfåglarnas dag på Ingarvet

$
0
0
Ung sävsångare
Jag och Jeanette fick lust till lite lördagsgodis och for upp några timmar på Ingarvshöjden. Vårt godis bestod bland annat av 3 unga blåhakar, trädpiplärka, buskskvätta, sävsångare och lövsångare. Inte illa på 2 timmars märkning och det i avbruten märkning på grund av regnet.
Ung hane blåhake till vänster


Ung hona blåhake nr 2
Ung hane blåhake nr 3
Trädpiplärka , ungfågel såklart
Ungfågel buskskvätta, kanske den sista för i år?
Sist men inte minst Falu Bird Observatory, Inagrvshöjden i småregn

Lördagen den 31 augusti kl 14 - 16 gav:
Art
Juvenil
Trädpiplärka
1
Blåhake
3
Buskskvätta
1
Sävsångare
1
Lövsångare
8
Summa 
14

Steglitser och grönsiskor i mängder 2 sept

$
0
0
Den enda adulta grönsiskan av hela 15 st som vi fångade denna dag
På söndagkvällen dök min spanska ringmärkarvän Guillermo Lopez Zamora upp efter att ha varit en vecka på Ottenby. Det var bara att vässa ringmärkartången och satsa på några dagar bland näten. Det blev häftiga 3 dagar.
Första falufågeln för Guillermo - en gransångare
Här kommer rapport från den första ringmärkardagen uppe på Ingarvshöjden. Vi körde ett morgonpass och ett kvällspass och hade 6 nät uppe och 3 spelare med fågelljud. Totalt fick vi 49 fåglar. Första rundan gav över 30 fåglar...sen blev det ganska dött.
Påspinnen dignar av steglitser och siskor.  Guillermo tar ett djupt andetag inför märkningen!
Ung steglitshane. Stjärtfläckar och skuldra är det som indikerar kön....
..inte röda färgen på huvudet. Här en ung steglitshona.
Drömmen var  rödstrupig piplärka eftersom den hörts där, så det ljudet hade vi i alla tre spelarna, men icke. Den hörande av oss två , Guillermo,  hörde locklätet vid några tillfällen, så rödpipen fanns där! Där vi körde steglitslätet regnade det både siskor och steglitser. Vi fick ca 20 st i ett nät! Därefter bytte vi ljud. 
Vacker ung järnsparv
Hans Malmsten kom lagom för att få släppa järnsparven

 - Och vad har Guillermo i handen?
Jodå, en ung blåhake hane. Jag kan inte låta bli att lägga ut bilder på dom.
Snygg ung rörsångare
Efter den här heldagen på Ingarvshöjden var det dags att fara hem och sova några timmar för att satsa på en tidig morgon vid Kyrkbytjärn.

Dagen på Ingarvshöjden 2.9 med nät uppe mellan kl 07 - 11.30 + 16 - 20.30 gav:
Art
Adult
Juvenil
Ängspiplärka

1
Järnsparv

3
Blåhake

1
Buskskvätta

1
Rödvingetrast

1
Rörsångare

1
Gransångare

1
Lövsångare
1
13
Blåmes

1
Steglits

9
Grönsiska
1
14
Sävsparv

1
Summa 49
 2
47

101 fåglar i Kyrkbytjärn 3 sept

$
0
0
En av alla 18 unga gråsiskor vi plockade i vinkelnäten.
Jag och Guillermo satsade på att ha näten uppe vid soluppgången på tisdagen den 3 september. Vi hade domherre, gråsiska och entita som målarter.Vi fick allt med god marginal..plus en hel del annat!
På morgonen hade vi frost i gräset, men sen kom en värmande sol.Vi hade 12 nät uppe mellan ca kl 5.30 -14.30 och hade spelare på 3-4 olika ställen.
Snacka om snygg karminröd hjässa
Den första fågeln vi plockade var en entita - en suverän start på dagen eftersom den inte är så vanlig i Spanien. Även jag var glad att se två unga entitor, de första i år tror jag.
Entita, inte helt skarp bild, men tydligt syns den vita mungipan som är karakteristiskt för arten.
Bofinkar och en del bergfinkar trivdes i rybsåkern och det var inte konstigt att hela 46 stycken bo/ bergfink fastande. Gråsiskorna föll pladask för locklätet på spelaren och till slut fick vi även två unga domherre-hanar.
Studiobild på bergfinkhane? Nejdå, det är bara en äckligt lila pappersfolder som blev bakgrund.
En mycket sen trädgårdssångare och 2 kontroller av törnsångare visar att det finns några kvar i buskarna.
Hona svarthätta
.
Hane svarthätta
Jag kan inte låta bli att åter lägga in 2 bilder på en ung blåhakehane igen

Spansk lycka över en stor, skandinavisk domherre...
Ja, till och med så dom kryper på knäna för dom :-)
:
Kyrkbytjärn 3 september gav ett mäktigt rekord - dock inte jämförbart med CES märkningen där bandspelar inte får användas
Järnsparv
2
2

Rödhake


1
Blåhake

2

Sävsångare

1

Törnsångare


2
Trädgårdssång

1

Svarthätta

2

Lövsånagre

1

Entita

2

Blåmes

3

Talgoxe
1

2
Nötväcka

1

Bofink
1
42

Bergfink

3

Grönsiska

9

Gråsiska

18

Domherre

2

Sävsparv

3

Summa 101
4
92
5

Rödstrupig piplärka - GÄSS!

$
0
0
Usel bild, uppförstorad och kornig, men ändå  en rödstrupig piplärka. Bättre bilder kommer! Se den tunna näbben som en ängspip, den korta bakklon som en trädpip,. Tydliga mörkfläckad på övergumpen ( syns inte här)
Femte gången gilt! Den 4 september fångade vi till slut en av alla de rödstrupiga piplärkorna som kommer från norr och flyger över Ingarvet med ett högt psuiit. Jag som inte hör locklätet har önskat att få en på nära håll och har suktat varje gång som Lindänget, Orsa drämt till med flera stycken i näten. Tack Magnus Strömberg och Ottenby för support när jag fångat "konstiga" piplärkor. Tja, det här var femte gången  jag satt upp näten med rödpipens lockläte för att kanske, kanske...

Vid lunchtiden körde jag upp Guillermo till Ingarvshöjden eftersom jag skulle jobba. Han satte upp 6 nät och hade en mycket lugn eftermiddag . Falu fågelklubb hade just den här kvällen "stötarexkursion" När jag vid 18-tiden återvände efter jobbet till vårt ringmärkarbord, numera kallat "Falu Bird Observatory", så blev jag orolig att vi stört exkursionen med våra nät och lockläten. Ingen fara , alla var så glada och positiva att få se några lövsångare i handen.

Solen gick ner strax efter kl 20 och vi började ta ner näten.  Guillermo skulle åka hem dagen därpå, så vi  hoppades in i det sista på rödpipen. Vi fick en gulsparv och vid det allra sista nätet var det något som satt i nedersta våden. Guillermo ropade direkt - "I think it is that!" På med pannlamporna.ja, ja,...till boken och läsa på för att vara säkra. JA! Larma ut på smsgruppen, läsa på mer, ta mått... Rebecka svarar att hon är på väg. Hon kommer svettig efter en racer fart uppför gruvbacken och hinner precis få släppa den.
Ringen på
Trött och lycklig

En till som är lycklig.
och ännu en  - Rebecka lycklig!

Tyvärr funkade inte min kamerablixt vid närbild, så jag inväntar att få Guillermos fina bilder på den  piplärkan. Han sitter just nu på väg hem. Tills dess lägger jag ut rödpipen samt några glada miner

6 nät uppe mellan kl 14 - 21.
Art
Adult
Juvenil
Rödstrupig pip

1
Rödhake

1
Blåhake

1
Gransångare
2

Lövsångare
1
9
Bofink

1
Gulsparv

1
Summa  17
3
14

5:e september var det klass 7 E som fick klappa fåglar

$
0
0
Blåmes, en riktig liten nagelbands-bandit
Kul att Hälsinggårdsskolans klass 7 E ville komma med ut och se "Holkprojektet" mellan Hälsinggården - Roxnäs. Jag hade förhoppningen att kanske, kanske kunna återfånga någon av alla mesarna jag märkt i holkar, men nej. Det var ganska dålig fart i buskarna men med tre bandspelare och lite tur så fick båda grupperna både fånga och klappa fåglar.

Totalt blev det 5 fåglar på 2 timmar. Arterna vi fick var 3 gamla blåmesar. 1 ung rödhake och en gammal hona bofink. Bra med både mes-, fink- och insektsnäbb. Då blev det ganska klart att det är maten som styr att de måste flytta. Men varför stannar vissa kvar när de har vingar och kan flyga till värme??
Blåmes nummer två , Foto: Guillermo López Zamora
Holkprojektet får LONA -bidrag från Naturvårdsverket/ länsstyrelsen och mälet är att få ungdomar intresserade av naturvård. Förhoppningsvis kanske jag får någon ny assistent i juni när det är dags att märka ungarna i holkarna?
Nästa klass kommer på torsdag den 12 .9.
En blåmes till
Rödhake
Bofinkhonan får många klappar


Gymnasiet i Kyrkbytjärn 10 september

$
0
0
Bofinkarna dominerade denna dag, här en ung hona
En härlig septemberdag med värme, sol och fåglar. Bofinkar och bergfinkar fanns i 100-tal på rybsåkern där skördetröskan jobbade, men de såg tyvärr näten i solskenet och för det mesta flög de över.

Gymnasiets miljö- &energi gren kom först vid 15-tiden då det brukar vara ganska lugnt i näten. Tack vare några Mp3-spelare med fågelsång så lurade vi ändå ner några stycken på sin väg söderut.

De två blåmesarna var gamla vänner -  en ringmärkt 2011 som årsunge och en i år som 3+ vilket tyder på att båda är minst 3 år. Dom kanske stannar kvar i Vika under vintern för att vara först på bästa boplatserna i vår?
Blåmes som ännu inte bitit sig fast i nagelbanden....
Men där satt den :-)
Rödhaken och järnsparvarna ska alldeles säkert dra sig söderut mot Skåne - Danmark - Tyskland - Spanien?
Järnsparv. Vacker, vanlig och lugn  insektsätare
Många blev nyfikna på järnsparven som så få känner till.
Ung rödhake som ska söderut för att få tag i insekter
Koltrasten flyttar nog där bär och snögränsen håller sig. Bo- & bergfinkarna brukar vissa år finnas i miljoner i Skåne om det är gott om bokollon, annars drar de ännu längre söderut.
Sveriges nationalfågel. Koltrast, en ung hona som tappat hela stjärten. Om en vecka har hon en ny
Bofink, hane
Bergfink, hane.  Häckar i norra Dalarna och norrut i hela Skanderna
Närstudie av bergfinkshanen vi fick. Se hur "smutsig" han ser ut. I vår har brämen lagom nötts av och han har en kolsvart , gnistrande hjässa som kan imponera på honorna. Fiffigt va!
Jättekul att ha gymnasiet som assistenter, kom gärna tillbaks i vår och hör av er om ni vill ha tips om examensjobb
När alla elever gått hem så fpngade jag två unga gråsiskor. Jag förvånades över att den ena hade kopparröd färg och inte karminröd som de brukar ha? Nån som vet?
Dagens fångst 10 sept - näten uppe mellan kl 14.30 - 18.00
Art
Adult
Juv
Kontroll
Järnsparv

2

Rödhake


1
Koltrast

1

Blåmes


2
Bofink
1
4

Bergfink

1

Grönsiska


1
Gråsiska

2

Summa 15
1
10
4




















Åk 4 Vikaskolan fick avsluta Kyrkbytjärn för säsongen

$
0
0
Årsunge av kungsfågel
Årets sista märkning vid Kyrkbytjärn 11 september blev en fantastiskt fin dag. Småmulet, vindstilla och varmt. Flockar av bo- och bergfink fanns i varenda buske. Vikaskolan åk 4 hade sin årliga utedag med ringmärkning och jag hann precis gå en runda innan gänget kom. Hela 17 fåglar hade jag i påsarna och det bar sig inte bättre än att dom var 17 elever. Alla fick varsin fågel och vi gjorde ett "storsläpp" efter att alla fåglar blivit ringmärkta.
Det stora släppet av bo- och bergfinkar!
Roliga arter var vår minsta fågel, kungsfågeln, som bara vägde 5,6 gram. Tänk att den kan stanna här hela vintern och leva på insekter! Hur gör den?
Kungsfågeln med sin tunna näbb visas upp.
Grönfinkar med sin stora tjocka näbb har lättare att klara vintern eftersom den äter frön. Även blåmesen som jag fick när klassen gått kan klara av att äta frön hela vintern.
Grönfinken gör sig fint mot gröna jackan :-)
Blåmesen med banditteckningen över ögat
Gråsiskan far runt i björkarna i små ivriga flockar hela vintern. Den älskar björkfrön!
Och så ett frosseri av bofink- och bergfinkbilder..
bergfink hane
Bergfink hona
Bofink hona

Bergfink hona
Bergfink hane
bergfink hane
Bofink hona
Bergfink hane. Syns bra  i en flock eftersom övergumpen lyser vit
Bofink hane. har grön vacker övergump och ganska diffusa färger på vintern
Ännu en bofink i nätet
Sista fågeln vid Kyrkbytjärn denna säsong blev en ung hona bofink. Vi startar igen den 4 maj 2014.
Tack för denna Kyrkbytjärn-säsong önskar jag och bofinkshonan från vår fantastiska "fågelstation" i Östra tornet
Nu blir det några få ringmärkningar inne i Falun innan jag drar mot Ottenby fågelstation sista veckan i september. Dagens fångst 11 september gav 40 fåglar. Jag fick ytterligare några fåglar på slutet när eleverna gått hem.
Art
Adult
Ung
Kontroll
Järnsparv

1
1
Kungsfågel

1

Blåmes


1
Bofink
4
15

Bergfink

10

Grönfink
1
1

Grönsiska
1
1

Gråsiska


2
Domherre


1
Summa 40
6
29
5

Alla i 7 D känner nu igen en nötväcka

$
0
0

Entita
Dimmig morgon den 12 september och småkyligt när jag satte upp 4 nät längs cykelstigen Hälsinggården -Roxnäs. Den här veckan var det 7 D´s tur och jag hade inte stora förhoppningar att få så mycket fågel. Förra veckan med 7 E gav bara 5 st. Men det blev hela 14 st innan alla nät var nere. Jag hade fuskat lite och hängt upp en fröautomat i förrgår och sen körde jag nötväckans läte på Mp3n - ett mycket lyckat drag!
Häftig näbb på nötväckan
Nötväckan hålls upp

Nötväckan vägs
Talgoxe hane
Att det är en hane syns på att den har mycket svart mellan benen.
Blåmes 
Blåmesen släpps

Innan dom kom hade jag talgoxar och svarthätta i nätet vid fröautomaten.Sen var det jämnt flyt. Kul att få återfynd av blåmesar från förra veckan. De verkar stanna i området.

En svarthätta med brun hätta, tja, det är en hona.
Nästa grupp får också nötväcka

2 entitor var kul och sist men inte minst den skata som jag fick i nätet när jag skulle plocka ner. Den verkade lite förvånad och var ovanligt lugn när jag klämde dit den stora ringen. Synd att eleverna missade det!
Och en entita
..och en till entita
Skatan som eleverna missade
Nu är det ingen mer klassmärkning för i år. Jag hoppas att några tände till på fågelringmärkning och vill hjälpa mig nästa år!?
Dagens fångst 12 sept kl 7-11
Art
Adult
Ung
Kontroll
Svarthätta

1

Entita
1
1

Blåmes
1

2
Talgoxe
3


Nötväcka

4

Skata
1


Summa 14
6
6
2

Ringmärkarsäsongen i Falun över

$
0
0
Blåhaken får fronta igen, men jag tröttnar aldrig på fjällens juvel.
Vår egen juvel , rödhaken är inte så dum den heller.
Igår , lördag den 14 september avslutades all ringmärkning här i Falun för denna säsong. Jag, Urban Grenmyr och Anders Krüger hade 6 nät uppe från kl 8 på Ingarvshöjden och fram till lunch. Vi fick 44 fåglar av 9 olika arter. Fin avslutning!

Första rundan gav 9 fåglar i ett nät. Urban kom precis lagom till denna pärla

ulliga, gulliga gråsiskor
Så vackra trots sin lågmälda profil och dova färger. Järnsparv

Yttepytte i stor varm hand. Anders och gransångare
Många ängspiplärkor blev det -åh, vad vi försökte få dom till rödpip, men det gick inte
CES´n startar igen första söndagen i maj, vilket borde bli 4 maj 2014. Nu ska allt dataläggas och sändas till RC, Ringmärkar Centralen på Naturhistoriska riksmuseet.
Hittar du en ring - sök "fågelring" på nätet och rapportera till RC - Viktigt!
Dagens fångst:
Art
Adult
Juvenil
Ängspip
1
6
Järnsparv
2
6
Rödhake

1
Blåhake

2
Gransångare

10
Lövsångare

9
Blåmes

1
Bofink

1
Gråsiska

1
Sävsparv

4
Summa  44
3
41

Idag , söndag den 15 september skulle jag ha hållit en 60-års märkning för 4 personer, men ostadigt väder skjuter det till nästa säsong. Benke bad att få flytta fram sin present, så vi var uppe förra lördagen, 7 september,  och "smygmärkte". Jag lägger till några bilder från den gången också. 23 fåglar och några fjälljuveler:


Två fina killar - Benke och blåhake den 7 september
Där flyger blåhaken - Indien nästa!
Blåmesarna nyps hårt!
Den 7 sept gav:
Art
Adult
Juvenil
Kontroll
Ängspip

2

Järnsparv

5

Blåhake

1
1
Gransångare

4

Lövsångare

8
1
Blåmes
1


Summa  23
1
20
2

Ottenby, Öland september 2013

$
0
0
Rebecka och Andreas plockar kungsfåglar utanför station
Som vanligt när hösten närmar sig så tar jag ledigt en vecka och far ner till Ottenby fågelstation, Öland. Vanligtvis är jag där andra veckan i oktober, men den här gången blev det tidigare.
Magisk plats vid solnedgång
Liten och kaxig gärdsmyg
 
Sommarens mest besökta skådarställe - den eviga väntan på sammetshättan i Bertils trädgård. Här en rödhake i alla fall.

Jag sprang på en duvhök i A-fällan
Viktor fick märka den - dom blev kompisar
Christopher larmar!!
Yellow-browed Warbler, Phylloskopus inornatus, taiga! 

Lus- Daniels & Hedis experiment med Rötra, Röhak, Sphök 
Måste alltid ha med en kungsfågel :-)

Jodå  - det är en prärielöpare
Barbara märker en ung större hack. Det är det gott om dom i år.
Härligt att få uppleva dagen då de vitkindade gässen kom nerdimpande från Taigan. Vi hade cirka 110 000 på tisdagen i samband med att kalluften kom. På torsdagen fick vi även se en rödhalsad gås som fanns bland 1000 tals andra på Schäferiängarna. Undra just hur många timmar jag under min livstid letat den rödhalsade i vitkindade gås flockar?
Vitkindade gässen dundrar in från Taigan
Från tisdagen den 24 september så blåste en ilsken och bitande nordan, men innan dess han jag med några fina dagar. Prärielöpare, brandkronad kungsfågel, taigasångare, tristis (Phylloskopus collybita tristis)  mindre flugsnappare, dvärgbeckasin, stäpphök var fina obsar -  och så ett evigt stirrande i Bertils trädgård efter sammetshättan! Det enda som sågs var rödhake och ärtsångare... .
tristis
Jobbigt för Per att märka rödstjärt hona.
Joakim märkte en mindre korsnäbb
Dvärgbeckasin
De hårt arbetande märkarna i labbet Daniel, Viktor. Christopher, Barbara & Andreas
Ottenby från Långe Jan                                                              Rebecka kryssar smådopping i Grönhögensdammen
 
Sista rundan innan vi for hem fångades en mindre flugsnappare      Barbara i Långe Jan och Uddens udde bakom

____

















..








Taggade efter Ölandsresan så bestämde jag och Rebecka att dra upp på Ingarvshöjden efter jobbet idag. Johannes & co ringdes in. Vi körde 3 bandare med kungsfågelsångare Phylloscopus proregulus och taigasångare Phylloscopus inornatus..men näe. Men på 2 timmar fick vi i alla fall 26 fåglar. Det blir nog en tur på fredag 4.10 också.
..
Ingarvet nu ikväll den 30 sept. Rebecka och gråsiska

Viewing all 224 articles
Browse latest View live