Quantcast
Channel: . . . Ringmärkning och annat kvitter
Viewing all 224 articles
Browse latest View live

Siskfrossa

$
0
0
Gråsiskfrossa - en gråsiska, om än lite brun - men inget mot den brunsiska jag senare fick.
Uj, vilken dag! Ledig fredag och jag tänkte dra upp några timmar till Ingarvshöjden och försöka fånga taiga eller kungsfågelsångare. Ensam och laddad med tre bandare, 6 nät på 3 ställen och lugnt fint väder. Frosten låg vit över backen och det bet i händer och kinder. Snart vinter - men fåglar var det gott om. Redan första rundan hade jag nästan 20 fåglar. 
Första rundan,fåglar i påsarna och solen går upp
En kall blåmes( Parus caeruleus) såg riktigt hängig ut. Jag stoppade den innanför tröja mellan brösten. Vi tjejer har ett perfekt fågelvärmarställe där :-). Där låg den halvdöd och när jag tittade efter 30 min så såg den riktigt död ut med bena i vädret...men vad lurade jag blev när den tittade upp och glatt flög iväg ur tröjan. Sån´t är så himla skönt!
Den enda ängspipen som fångades - årets sista!
En av de två talltitorna - snyging!
Nästa runda var det lika mycket och några gransångare ( Phylloscopus collybita ) började komma igång. Liksom lövsångarna sitter de gärna kvar i handen och värmer sig. Eftersom jag var ensam så hade jag inte tid med det, men kom på en suverän varm plats högst upp på min kaffetermos. 
Värmesits för gransångare
Jag såg en stor flock med gråsiskor och flera små grupper - säkert 150-200 st. Vore kul att få lite fler gråsiskor tänkte jag...ha,ha. Mesar dundrade in och eftersom jag var ensam så släppte jag totalt 11 blåmes och 2 talgoxar ur näten så jag skulle ha tid att hantera dom och inte riskera för lång tid i nät eller påse.   

Klockan började närma sig mitt på dagen och fångsten avtog. Dags att plocka ihop och jag började med vassnätet - tomt. Likaså i skogsnäten...och så kom jag till de 3 vinkelnäten...OAOO! Där hängde över 90 gråsiskor tillsammans med lite andra fåglar. Av med ljudet och börja plocka i lugn och ro. Men de lockade på varandra och det fortsatte dundra in siskor bredvid mig. Jag fick dra ihop näten så gott det gick och till slut sätta mig och snabbmärka. Jag tog bara hela fett, pull och vikt på var 10:e fågel. Resten fick ring, ålder kön (där det gick) och vinglängd. Sådana här dagar händer allt 
ja, så här såg det ut. Tur det var en fin dag - och inte en enda blev svag eller klen. Puh! 
Naturligtvis hade jag för första gången glömt kameran hemma - tur att mobilen har kamera! 
Och så tog protokollen slut
Och så tog st 1 ringar slut - Vid det laget var även jag slut... Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att jag skulle få närmare 100 st storlek 1:or sista märkardagen. 
En adult brunsiska, hona - om inte den här är brun nog så ska jag svälja en fjäder!
Roligt var en  säker brunsiska och så den här  unga gråsiskan med kritvit över- och undergump. Helt olik de andra, men jag är inte nöjd med hur den ser ut i ansiktet. En snösiska ska ha små sneda ögon och liten näbb. 
Snösiskeövergump
Snösiske look? Inte riktigt klen näbb eller "fint" ansikte? Men vit är den!
Jag ska kontakta expertisen och se vad de säger. Själv säger jag snösiska med viss reservation ..Bra länkar om detta ( vilket stärker att det var en snösiska på Ingarvet)
http://www.hoglandsobsar.se/fagelbeskrivningar/snosiska.htm
http://www.skof.se/rrk/nyheter.php?typ=bestamning&nyhet=snosiska


Slut är ringarna , slut är jag och slut är säsongens märkning!
Totalt plockade jag 143 fåglar ur näten och ringmärkte eller kontrollerade 99 st.
Nu är det i alla fall finito för säsongen. Nästa gång jag grabbar en ringmärkartång blir troligen i Córdoba, Spanien i april 2014. Faluns ringmärkning drar igång första söndagen i maj som vanligt/ Gittankvittran

Dagens fångst 4 oktober kl 7 - 15.30

Art
Adult
Juvenil
Kontroll
Ängspip
(Anthus pratensis)

1

Järnsparv
Prunella modularis)

8

Rödhake
(Erithacus rubecula)

2

Taltrast
(Turdus philomelos)

1

Gransångare
(Phylloscopus collybita)

3

Talltita
(Parus montanus)
1
1

Blåmes
(Parus caeruleus)
3
3
1
Talgoxe
(Parus major)
3
4

Bofink
(Fringilla coelebs)
1


Grönfink
(Carduelis chloris)

1

Grönsiska
(Carduelis spinus)
1


Gråsiska
(Carduelis flammea)
11
52
1
Snösiska
(Carduelis hornemanni)

1

Sävsparv
(Emberiza schoeniclus)

1

Summa  99
20
77
2

Senegal - färg,sol och fåglar

$
0
0
Little Bee-eater (Dvärgbiätare) Merops pusillus
Ååh, vilket fantastiskt land - färgglada människor, färgglada fåglar, sopor, plaststolar, grönska, mangrove, hägrar, allt går sönder, biätare, sand mellan tårna, blåkråkor,oljigt ris med fisk, ordet "kanske", kappgamar men var finns alla fågelskådare i detta fågelparadis!
Senegal, väst Afrika med Gambia insprängt i mitten. Dakar i norr och Ziguinchor i södra delen
Casamance, södra Senegal med Casamanceflodens delta. Ziguinchor där vi mest bodde och Kafountin vid kusten norr om deltat.
Jag hade med min Kite kikare, Bonelli 8X42 och Kite tub KSP 80 HD, suveräna och fantastiskt slittåliga på resan. Min Nikon kamera Coolpix P310 fick in sand vid okularslutaren, så det var tur att jag hade med en reserv, nya Coolpix P330 . Till det hade jag Nikons digiscoping adapter som inte var helt passande till Kite tuben, men det funkade hyfsat. Jag saknar en digiscoping adapter som sitter som smäck utan vinjettring och vingel. Många bilder måste beskäras och omarbetas i onödan.
Blue-cheeked Bee-eater (Grön biätare) Merops persicus , juveler som sågs överallt
Resteamet Lalo. Bambo. Maja, Gittan och...
..Gitte














Jag for ner den 18 december tillsammans med dotter Maja, svärsonen Bambo och barnbarnet Lalo 3,5 år samt kollegan Gitte Gutestam-Jutvik. Det blev mitt andra besök. Jul-nyår 2008-2009 var jag där på Maja och Bambos bröllopsfest, men då skådade jag mest i Gambia med den fantastiske fågelguiden Ebrima. Redan då stod det klart att Senegal är ett strå vassare som fågellokal än Gambia. Eftersom språket är franska och det var oroligheter med gerillan för 10 år sedan så väljer de flesta skådarna Gambia istället. Jag har idéer och förhoppningar att fler skådare ska upptäcka Senegal i framtiden.
Splendid Sunbird (Regnbågssolfågel) Cinnyris coccinigaster , en av 3 vanliga små solfåglar som lever på nektar
Första dagarna i huvudstaden Dakar där vi ( bäst att skriva jag, dom andra tyckte nog att det blev för mycket fågelsnack ibland ) blev hänförda av alla bruna glador, havssulor, svartvita kråkor, skrän-, kungs-, il- och kentska tärnor. Häftigast var de två Bobby´s som passerade ön Ile N'Gor.
 
Black Kite (Brun glada) Milvus migrans är som myggsvärmar och
 frossar bland sopor på stranden i Dakar!

Nu har även vi varit på Terrace Club le Calano.















Jag, Maja och Gitte tog en taxi till Club le Calao för att kolla den häftiga Terrace där många svenska fågelskådare setat och spanat havsfågel i september. Nu var det ganska lugnt där. Vi åt en frukost till havssulor, tärnor, skarvar, hägrar och bruna glador.


Efter två dagar i Dakar färjade vi en natt till staden Ziguinchor, söder om Gambia där Bambos familj bor. Vi blev sammanlagt 23-24 personer på gården  Så fantastiskt att få bo och leva tillsammans med familjen på ett vardagligt senegalesiskt vis med burk-dusch, stå-toa och mat på gemensamma brickor med ris och fisk. På gården satt vi på plastmattor och plaststolar och pratade, läste eller åt - och de gamla lade sig ner och bad när mosken ropade ut bönestund. Barnen lekte på gården bland höns och getter och det var ständigt aktiviteter med matlagning i uteköket, djembetrummande, coraspelande och TVtittande. En levande blandning!
Familjen Cissokho´s gård i Boucotte Sud.
Lalo med Farmor Mero och Farfar Pero
Western Grey Plantain-eater (Grå larmfågel) 
Crinifer piscatorSom en stor , kraftig skata 

flyger runt husen och hörs bra,  även för halvdöva

  
Hooded Vulture (Kappgam) Necrosyrtes monachus, vanligare än tamduvor

Morgonen började med att rödnäbbade amaranter och  trädgårdsbulbyler som skuttade runt och åt av gårdagens rester till palmduvans ihärdiga hoande. När solen steg upp vid 8-tiden kom kappgamar i mängder och dom tillsammans med bruna glador cirklade ständigt ovan husen, likt skrattmåsar vid en häckningskoloni.
  
Beautiful Sunbird (Smyckesolfågel) Cinnyris pulchellus i grannens blommande träd. Wire-tailed Swallow
(Trådstjärtsvala) Hirundo smithii mycket vanlig överallt.
Gick man ut i området var det alltid smyckesolfågel, grå larmfågel, glansstarar och byvävare runt omkring. På antenner satt gråhuvade sparvar och svartvita kråkor tillsammans med guineaduva. Afrikanska palmseglare och en och annan grå och slag falk cirklar med rosaryggade pelikaner och ibisstorkar. Glansstarar, blåkråkor och solfåglar av olika slag sågs i utkanten av Zig på promenadavstånd.
Long-tailed Glossy-Starling (Långstjärtad glansstare) Lamprotornis caudatus 
Abyssinian Roller
(Savannblåkråka) Coracias abyssinica.Vacker och vanlig. 
Julafton tog vi en heldag i en bananbåt på Casamancefloden. Ett ofantligt deltaområde med mangrove mil efter mil. Det är obeskrivlig känsla att ha gröna biätare, ormhalsfåglar, tusentals spovsnäppor, flamingoes, småspovar, skärfläckor, grå kungsfiskare, pelikaner, hägrar av alla de sorter och annat flygande runt huvudet. Landstigningen på Djilapoo och Affiniam gav många arter av blåkråkor, gabarhök, grå hornskator, jättekungsfiskare mm. En flock delfiner följde oss en stund runt båten vi gled runt i.


Trubbnosdelfiner , kallas även öresvin. Vanliga på Casamance floden
Yellow-billed Stork (Ibisstork) Mycteria ibis. Häckar i centrum av Zig, finns längs hela Casamance. Här en nyss flygg bounge
Sydväst om kvartert ligger risfälten och där bakom en fantastisk skog. Tack vare min vän Joost Brower fick jag kontakt med en ringmärkare - enda skådaren i  Casamance - Bruno Bargain. Jag, Gitte och Maja fick en oförglömlig dag i Djibelor och Boutoute band blå och gröna turako, savann drongo, pygme gäss, senegal tjockfot. småprickig hackspett och inte minst  krokodiler.
Bruno, Maja och Gitte diskuterar framställning av cachewnötsvin

Överst vänster Yellow-Billed Shrike (Gulnäbbad törnskata) Corvinella corvina 
Överst höger Spur-winged Lapwing/Plover (Sporrvipa) Vanellus spinosus 
Nederst vänster Black-crowned/Black-headed Tchagra (Svartkronad tchagra) Tchagra senegala
Nederst höger Blue-bellied Roller (Gräddhuvad blåkråka) Coracias cyanogaster
Gitte spanar krokodiler, jag och Bruno letar Black Coot i Boutoute
Krokodil!
Long-crested Eagle (Afrikansk tofsörnLophaetus occipitalis. Siluett i morgonljus
Bruno tog mig också ut på en heldags skådning runt hans hus i Kanténe och ringmärkning till skogen kring Brin. Det är vinter i Senegal och inte lätt att fånga alla de vackra. Vi fick ändå 3 fina fåglar. Inte en tråkig minut eftersom hela skogsområdet kryllade av vackra fåglar. Vad sägs om vitstrupig biätare, svart hornfågeln, diedrikgök. Fångsten bestod av 1 gråhuvad borstbulbyl, 1 rödnäbbad amarant och 1 rödkindad fjärilsfink. Färgglad fångst där bulbylen var den mest intressanta. Det finns mycket lite uppgifter om den i Senegal.
Red-billed Firefinch
(Rödnäbbad amarant) Lagonosticta senegala
Red-cheeked Cordonbleu (Rödkindad fjärilsfink)
  Uraeginthus bengalus 
-Och vilken av amaranterna var det nu då?
Grey Headed Bristlebill ( Gråhuvad borstbulbyl ) Bleda canicapilla
Kafountin och Atlantkusten lockade i 5 dagar. Numera är det endast 2,5 timmes bilresa från Zig sedan de asfalterat. Där är det verkliga paradiset. Milslånga sandstränder utan turister. Thailand kan slänga sig i väggen! Folket lever av fisket. Där kämpar fiskarna i sina små bananbåtar på "lika villkor" med de Europeiska industrifartygen. Avtalet är så långt ifrån fair-tade som man kan komma. Jag skäms över att vara en utsugande Europe när jag är där.
Fisket går till som för 200 år sedan. Bananbåtar och fångsten transporetras springande på huvudet.
Madame, Gitta och Lalo kvällsbadar med fiskeflottan i bakgrunden

WWF-Gitte hitta en WWF skyddad våtmark i Kafountin
 Havet bjöd inte på så mycket fågel, mest skräntärna och fiskgjuse, men desto mer vid kustkanten. Vi bodde på det fantastiska byägda Sitokoto dör de gav fåglarna vatten i en gul plastdunk, ett suveränt fågeltillhåll. Perfekt skådning från hängmattan!


 
Village Weaver (Byvävare) Ploceus cucullatus och African Thrush (Aftontrast) Turdus pelios vid gula plastdunken

Nybadad Senegal Coucal (Senegalsporrgök) Centropus senegalensis

Resan avslutades i Dakar där jag genom Paul Robinson fick kontakt med en nyinflyttad Belgare, Ludo Ploem. Han hade bara ringmärkt i 2 veckor vid Tecnophole, en park mitt i Dakar. Jag fick vara med en morgon och fånga 42 fåglar. Mest sävsångare i fin fräsch dräkt, redo för Europa! Häftigast för mig var en 2K sumpsångare, en lifer!
Red-billed Quelea (Blodnäbbsvävare)Quelea quelea
Great Swamp Warbler (Sumpsångare) Acrosephalus rufenscens, en "lifer" för mig! Men  varför se så utrtråkad ut?
Belgaren Ludo Ploem ringmärker sedan 2 veckor med två nät i Tecnophole, Dakar
Zitting Cisticola (Grässångare) Cisticola juncidis 
Och några träskklafsare i Tecnophole:
African Jacana (Vithalsad jacana) Actophilornis africanus
 
Squacco Heron
(Rallhäger) Ardeola ralloides 
Sista timmarna på resan var tuff. 1978 såg jag den rödnäbbade tropikfågeln på en affisch ovan kökssoffan på Kvismare fågelstation. Sedan dess har jag drömt att få se den i verkligheten. Jag hade fått tips om att den häckade på Il de la Madeleine just nu och sög länge på planen att ta mig till andra sidan Dakar och stå på fastlandet och spana mot ön där man kan se den. Maja gick på danskurs och jag var barnvakt åt Lalo, så jag bestämde att drömmen fick vänta till nästa Senegal resa. På kvällen innan avfärd kom Maja på att vi hinner till marknaden innan flyget. Vi tar en taxi sa hon. "Marknad...äsch, jag lämnar kikaren hemma för en gångs skull" tänkte jag. Vi hoppade in i en taxi och åkte och åkte och åkte. Helt plötsligt far vi längs en lång kustremsa ..och där en ö -Men..det ser ju precis ut som kartan för tropikfågflarnas häckning. MEN ..det är ju Il de la Madeleine!! Hjälp,. stopp, ingen kikare,...jag genomled en inre kris liknande Karl-Bertil Jonsson på julafon. Det var bara att kaputilera. Se ön genom taxifönstret i full fart, utan kikare och gissa att de obestämda små prickarna till fåglar säkert var vackra rödnäbbade tropikfåglar.
Nu måste jag ju bara åka tillbaka!



Ringmärkningen igång och säsongens schema

$
0
0
Fr      9.5
Kväll
Fr    16.5
Kväll
Sö   25.5
Morg
Sö     8.6
Morg
Sö   15.6
Kväll
Sö   22.6
Kväll
Må   30.6
Morg
Fr    11.7
Kväll
Fr    25.7
Kväll
Fr      8.8
Kväll
Lö    16.8
Morg
Sö    23.8
Morg
Kväll= näten uppe 16-21, Morgon= näten uppe 05-10
Östra fågeltornet, parkera vid ladan. Inga förkunskaper krävs. Matsäck och stövlar är bra att ha. Ibland ändras dag beroende på väder och annat, ring, sms eller maila  i god tid innan.
Välkomna önskar Ringmärkarna i Falun    gittan.matsson@gmail.com    07 07 69 59 45

Säsongens schema är färdigt. Det kliar som vanligt i fingrarna av att få sätta igång Vi kommer inte att starta på fågelskådningens dag, som utlovat. Av div själ så flyttar vi fram starten till fredag 9 maj, kl 16-21.
________________________


Den här bloggen är läst i hela världen och nu när jag kollade så är det 20 196 kollade sidor sedan starten 2010. Kul att dela med sig av min "passion" eller "wurm" som är ett fint ord som håller på att försvinna.

Idag var vi igång med ringmärkningen. Det var faktiskt inte första gången för i år. Den 1 februari så var jag Erik Larsson och Louise Säfström hemma hos Kalle & Runa Schedwin i Hälsinggården och satte upp två st  6 meters nät vid deras fågelautomat. Då fick vi 1 nötväcka som jag ringmärkte med åk 7 i september. Idag fick vi ett par gråsparvar.
 Erik och Louise gör gymnasiearbete om holkfåglarna. Louise vill veta mer om svartvita flugsnapparen och att den snor åt sig redan bebodda mesholkar. Erik studerar ringmärkning och talgoxarnas flyttningsstrategi. Han ville ha ett bildspel på hur ringmärkning går till. Här kommer några av bilderna från idag, -5 grader när vi började. Sen kom solen..

Ringmärkarutrustningen
Näten i vinkel vid fågelautomaten till höger.
Ett par gråsparvar
Först art och könsbestämma. Ålder blir 2+ på dessa grå.
Sen på med ringen, unik för varenda fågel i hela världen. Lämna in via "Fågelring" om du hittar en sådan!
Mäta vingen för att få storleken på fågeln
Blåsa fett för att se fågelns kondition
Väga den i plastburk.
Fota...
... och släppa
Sen samma procedur med hanen




Cordoba, Andalusien, Spanien 6 -11 april

$
0
0
Härfågel  (Upupa epops) i olivlunden, kan det blir mer typiskt Andalusiskt?
Oj, oj, vad det är "fantastico" i Andalusien! Jag lyckades pricka in vårens varmaste vecka dessutom. Min vintersovande kropp njöt av solen och mina ringmärkarnerver fick sitt lystmäte. I Cordoba bor ringmärkarvännen Guillermo Lopez-Zamora och han tog med mig runt i sina marker under en vecka. Lyxigt!!
Det var rivstart ut bland ringmärkarnäten från första stund. Spanjorerna tar inte ned näten när det börjar bli färre fåglar mitt på dan. Nej, dom håller på från soluppgång till solnedgång. Avkopplande för en slutarbetad svenska!
Här kommer min reseberättelse i form av bilder. Det är svårt att korta ner när jag har så mycket jag vill berätta om. Jag har tagit dom flesta bilderna med min lilla Nikon kamera och ibland digiscopat i Kite tuben. Med digiscoping så missar jag alla flygande fåglar. Några bilder har Guillermo tagit med sin kamera, och då är det noterat.
Rostgumpsvala (Hirundo daurica), så himla fin!
Ringmärkarplatsen i olivträdens skugga i Guadajoz.
Guillermo har en sydnäktergal (Luscinia megarhynchos) i handen 
Första gången jag märkte härfågel!
Gulhämpling (Serinus serinus), en ganska söt och vanlig fågel.


Två kungsfiskhanar (Alcedo atthis) i samma nät.



Den smaragdgröna färgen är bländande!

Blåskata (Cyanopica cyanus) , som bara finns
 på några få platser i Europa
Rödhuvad törnskata  (Lanius senator)  var
vanlig, men inte lätt att fota.


En dag for vi runt i Sierra Morena bergen. Vi letade panterlo, en av de mest utrotningshotade däggdjuret i Europa. Några lodjur såg vi inte, men en fantastisk uppvisning av en kejsarörn och mycket , mycket annat.
Svarthakad buskskvätta (Saxicola torquatus), hane i sin vackra häckningsdräkt

Rödhönor (Alectoris rufa) i bergen   Foto: Guillermo Lopez Zamora
Lavendeln blommade i bergen!
Klippsparven (Emberiza cia)   satt snällt kvar och lät sig fotas på en kvist i bergen.
 En morgon mot bergen så satt en skatgök mitt på vägen. Den for upp i ett träd och där satt en till. Vi fick bevittna hur skatgökar gökade. Påkvällen stannade vi till och föröskte fånga in dom i nät. Det var inte lätt. De flög runtomkring och såg nog näten. I väntan på att få fångst så satt vi på ett underbart fält fullt med små mini irisar.

Skatgök (Clamator glandarius) Foto: Guillermo Lopez Zamor
I väntan på skatgök

Vi såg 7 kopparänder (Oxyura leucocephala)  , men det här blev bästa bilden på dom :-)
Där satt den! Herdesångare (Sylvia hortensis)  .

Jag trodde att spansk sparv (Passer hispaniolensis)
 var som vår gråsparv
men lite mer mörk
Den var helt annorlunda. "Jättebafsig" och fantastiskt fint
mönstrad! Här en hane i häckningsdräkt.





Visste inte att tofslärkor  (Galerida cristata)var så stora.....








och en sura. Ville inte bli fotad
Foto: Guillermo Lopez Zamora




















Spanjorerna mäter många fler kriterier vid ringmärkning än vad vi gör. Vingen precis som vi, sen 3:e handpennan, skallängd, näbb bredd och tars. Dessutom är många av deras fåglar som grönfink, domherre, svarthätta mindre , så de har andra ringstorlekar också. 
Pili tar fram en ring till sammetshätta (Sylvia melanocephala)
Skallens längd på en grässångare (Cisticola juncidis)..
..sen ska näbbhöjden mätas, här på en kungsfiskare. 
Grässångarhane skiljs på hona genom svart gap.
Sammetshättans namn är lätt att förstå

Gissa fågeln
Rätt svar: häcksparv (Emberiza cirlus). Otroligt spännande näbb. Pytte övernäbb och grov under
Jag älskar biätare och vi hade varje dag flockar "byrrp" ande runt huvudet. Vi försökte fånga dom flera gånger med lockande ljud, men det var tji. De satte sig bara högst upp på nätvåden och flinade åt oss.
Ingen bra bild , men det syns i alla fall att det är en biätare (Merops apiaster).
Dom är nästan omöjliga att fota med min lilla kamera och digiscoping. 

Bergsturerna gav en hel del spännande arter. Vi åkte upp mot Ermita Virgen de la Sierra i hopp om att hitta några spännande stenskvättor. Först såg det tomt ut och vi trodde att det var någon vecka för tidigt. Sen dök den här vackra svarta stenskvättan upp. Den var ganska lätt att fånga in i de fällor som används i Spanien. Strax därefter fick vi syn på en medelhavsstenskvätta med den ovanliga formen med ljus haka. Den var inte lika lätt att lura, så efter en timmes väntan på att den skulle nappa på betet, så gav vi upp.
Kan man vara annat än lycklig i den miljön
och med den fågeln i handen? Mobilfoto
Vacker svart stenskvätta (Oenanthe leucura) Foto: Guillermo Lopez Zamora
Blåtrast (Monticola solitarius)  mot blå himmel Foto: Guillermo Lopez Zamora
Intressanta observationer som vi såg under veckan var:
purpur-  (Ardea purpurea) , natt-(Nycticorax nycticorax) & kohäger (Bubulcus ibis) , grå- (Aegypius monachus) & gåsgam (Gyps fulvus), spansk kejsar- (Aquila adalberti), orm- (Circaetus gallicus), hök- (Hieraaetus fasciatus) & kungsörn (Aquila chrysaetos), rödfalk (Falco naumanni), minrvauggla (Athene noctua), berguv(Bubo bubo), småtrapp (Tetrax tetrax), tjockfot(Burhinus oedicnemus) , sommargylling (Oriolus oriolus). kalander-(Melanocorypha calandra), korttå- (Calandrella brachydactyla)  & lagerlärka  (Galerida theklae), klippsvala (Hirundo rupestris)  , medlehavsstenskvätta (ljushakad)(Oenanthe hispanica) , rödstrupig- (Sylvia cantillans)& bergssångare (Phylloscopus bonelli) , trädgårdsträdkrypare  (Certhia brachydactyla), alpkråka (Pyrrhocorax pyrrhocorax)  och stensparv (Petronia petronia) .

Avslutningsvis en bild på TEAM Cordoba Bird Observatory april 2014 med de skitiga fågelpåsarna i högsta hugg!
Gracias por una maravillosa semana!!





CES ringmärkar start 4 maj Kyrkbytjärn.

$
0
0
Ringmärkingen startar den 4 maj kl 16.00
och inte 9 maj som stod i första i schemat.
Jeanette & Rebecka startar upp från kl 16 och jag kommer farande från Öland och hakar på framåt kvällen
Fågelskådningens dag börjar redan kl 06.00 med program fram till 11.00, se Falu fågelklubb

Idag såg jag 6 nya årsarter vid Lindänget -lappsparv, grönbenor, bergand, svartsnäppa, m strandpip och småspov. Årtan låg där också som en liten juvel.
Idag var jag till Kyrkbytjärn och röjde nätgator inför nästa söndag. Kollade i de 3 holkarna vi satte upp. Påbörjat i alla tre och i en var det redan 3 ägg Kul!
Välkommen att vara med på ringmärkning nästa söndag
Gittankvittran
Falu Bird Observatory är redo för säsongen. Den gröna virkade gardinen behövde putsas lite....

Nu är vi igång med CES 2014!

$
0
0
Vilken söndag det blev den 4 maj!
Blåhake framför fyren Långe Jan,  Ölands södra udde, Ottenby fågelstation
Jag startade i ottan från Ottenby fågelstation med sikte på prärietranan som stått i Västerfärnebo sedan i tisdags. Sträckkörning och där stod den. Jippi, mitt 347:e sverigeX.
Prärietranan, Grus canadensis i Västerfärnebo- GÄSS!
Efter en mat-tankning på Lappens i Hedemora styrde jag kosan till Kyrkbytjärn och årets första CES märkningen för säsongen. Där var redan Jeanette och Rebecka igång. De hade god hjälp av Johannes som numera är en fena på att plocka fåglar, Lennart som håller ställningarna, Linnea som är en fantastisk fågelbärare, Magnus som börjar bli varm i fågelplockarhänderna, Johannah som var med för första gången och 10 besökare,  på denna nationella fågelskådningens dag.
Johannes, Linnea, Magnus, Johannah, Rebecka & Jeanette studerar en taltrast
Rördrommen tutade, 2 rödbenor hade flugit över tornet innan jag kom och en hel del tättingar som rödstjärt, ärtsångare, buskskvätta och sv  v flugsnappare hade just anlänt från Ottenby...okej, inte just därifrån men den första törnsångare och svartvita flugsnapparen anlände i torsdags till Ottenby fågelstation och nu hade vi dom redan här. Feta och fina, så de var troligen på väg norrut.
Sv v flugsnappar hane. I lördags kväll var det kurs på åldersbestämning av dessa på Ottenby fågelstation...men hur var det nu då??
Linnea med en av rödstjärtshanarna
Blåmesar och sädesärlan hade redan aktiva ruvfläckar, holken vid träsket och vid tornet hade ruvande talgoxe resp blåmes. det är VÅR!
En sädesärlehona med aktiv ruvfläck. Henne får vi nog klappa fler gånger i sommar!
Det var full rulle när jag kom och slutsumman blev 45 nymärkningar och 1 kontroll av en koltrasthona som märktes 10 september förra året som ungfågel. Kul!

Grönsiskan, en hane, ringmärks.
..och studeras



 Buskskvättorna fick vi in framåt kvällen, men feta rödstjärtar var det ett jämnt flyt på.

Gissa fågeln som är rosa och grön...
Denna vackra starhona med aktiv ruvfläck är så vacker nrä man tittar nära
Med sorgsna hjärtan ser vi här  Rebecka  lämna oss för Bollnäs. En taltrast i förgrunden.
En av de sista för kvällen var denna fina buskskvätta. Lite mörkt ljus för att få riktig skärpa.

Nästa gång blir prel. 16 maj kl 16 - 21 om vädret är bra.

 Dagens fångst den 4 maj kl 15- 21 blev 46 fåglar av 16 arter. Dessa var

Art
Adult
Juvenil
Kontroll
Ängspip  Anthus pratensis
1


Sädesärla, Motacilla alba
1


Rödhake Erithacus rubecula
2


Rödstjärt, Phoenicurus phoenicurus
4


Buskskvätta, Saxicola rubetra
2


Koltrast, Turdus merula
3

1
Taltrast Turdus philomelos
2


Ärtsångare, Sylvia curruca
2


Gransångare Phylloscopus collybita
2


Lövsångare, Phylloscopus trochilus
11


Sv v flugsnappare, Ficedula hypoleuca
1


Blåmes Parus caeruleus
5


Stare, Sturnus vulgaris
1


Grönfink Carduelis chloris
1


Grönsiska Carduelis spinus
5


Sävsparv Emberiza schoeniclus
2


SUMMA
45

1

RM CES nr 2 fre

$
0
0
Här kör vi med förkortningar! Rubriken betyder Ringmärkning nr 2 i Constant Effort Sites projektet är imorgon fredag den 16 maj kl 16 - 21.
Vi får besök av ett gäng från länsstyrelsen, så besökare får mer plats i tornet nästa gång som är planerat till söndag morgon den 25 maj./ Gittankvittran

Trädgårdssångarna har anlänt!

$
0
0

Skogssnäppa
Äntligen lite värme och säsongens andra ringmärkning genomfördes.
Länsstyrelsens kamratförening gästade oss liksom Anna Lorentzon samt Uno och Grim Skogh. Ringmärkarteamet var förutom jag, Jeanette, Lennart. Magnus, Linnea och Tysk Jan.
Det blev totalt  27 fångade fåglar varav 6 var kontroller.
Bäst idag? Utan tvekan den goda kanelbullen som kamratföreningen bjöd på :-)!

Andra spännande saker var årets första trädgårdssångare och den skogssnäppa vi fick i näten, men roligast fångst var ändå återvändarna. En sädesärla som Jeanette ringmärkte 18 maj 2013 , en lövsångare som märktes 23 juni 2013 samt en rödstjärt som var 1 år gammal då den märktes 15 maj 2011. Rödstjärten är alltså 4 år gammal och återvänt från sina vinterkvarter i Afrika.. Lövsångaren och sädesärlan vet vi inte åldrarna på, men allt tyder på att de häckar här. vi kanske får träffa dom fler gånger?

Lövsångaren på vänster bild har återvänt efter minst två turer över Medelhavet och Sahara.. Som framgår av bilden så finns inte ett spår av att ringen ska ha skaft. Set diskuteras ju en del angående den skrattmås som är ringmärkt i Tisken och haltar på ringbenet. Att ha en ring på benet är som att jämföra med ett klockarmband för oss, Visst,du kan fastna i med det också.
Sädesärlan till höger är den hona som är 3 år och kommit tillbaka för att häcka. Hon hade en aktiv ruvfläck och ligger troligen på ägg. Rödstjärten nedanför är den stiliga gamla herren som vi säkert kan säga är 4 år. Välkomna tillbaka!!

Ärtsångarna fortsatte sträcka förbi på väg nortrut

En vacker koltrast med kamrater i bakgrunden


 Kyrkbytjärnas andra fångade skogssnäppa! De häckar troligen i träsket längs Sörboån.


Jeanettes första märkta skogssnäppa

Efter ringmärkning så bar Fredrik ner snäppan försiktigt för frisläppning 

En viss känsla att hålla levande lövsångare på 10 gram i handen

 Oops Linnea, en apelsin anfaller från vänster!
Sista fågeln,en trädgårdssångare , fick Grim släppa.











Nästa gång blir troligen söndag morgon , kl 05.00 - 10.00 den 25 maj.
Dagens ringmärkarresultat
Art
Adult
Kontroll
Skogssnäppa, Tringa ochropus
1

Sädesärla, Motacilla alba

1
Rödstjärt, Phoenicurus phoenicurus

1
Koltrast, Turdus merula

1
Ärtsångare, Sylvia curruca
3

Trädgårssångare Sylvia borin
4

Lövsångare, Phylloscopus trochilus
3
1
Blåmes Parus caeruleus

2
Talgoxe Parus major
2

Bofink  Fringilla coelebs
3

Sävsparv Emberiza schoeniclus
5

SUMMA   27
21
6

Ringmärkning nr 3 KANSKE framflyttad till lördag 24 maj

$
0
0
Regntunga skyar på söndag då vi planerat ringmärkning, Vi flyttar fram till lördag, imorgon den 24 maj. 

Näten uppe mellan kl 05.00 - 10.00 . Det kan bli spännande  med tanke på alla rosenfinkar, flodsångare, näktergalar, gräshoppsångare . höksångare och  lundsångare som vällt in i Sverige och Dalarna./Gittankvittran

Intensivt fågeldygn!

$
0
0
Blåmesungar, holkmärkningen vid Roxnäs. Söt - njaee, men fräsig!
Lördag morgon CES ringmärkning och sedan nattsångarlyssning på kvällen. På söndagen ägnades många timmar åt att checka av och ringmärka 42 ungar + 1 adult. Det är synd att sova bort dessa ljusa sommarnätter.
Lördagens CES nr 3 var ganska loj. Jag hade hoppats på någon spännande liten brun östlig fågel, men icke. Törnsångarna verkar vara på ingång, 10 st av alla 25 var just tösån.. En del feta och fina för att fortsätta norrut och en och annan återvändare som kom tillbaka från förra året.
Om det inte blev så stor fångst 24 nymärkningar och 1 kontroll, så var den desto tyngre med tanke på en större hackspett och en skata.

Tar med en av bilderna på den ljusa skrattmåsen jag såg i Kyrkbytjärn 2014. Den var snygg!
Mystisk leucistisk skrattmås vid Kyrkbytjärn 9 maj. Väldigt rödlysande ben och näbb, ljus a vingar, ljus rygg och dålig "huva" men för övrigt skrattmås.  
Lördagens vanligaste märkart. Denna tösång är en återvändare från förra året.
4:emärkta större hackspett vd Kyrkbytjärn sen starten. Hane med röd fläck i nacken
Skata får vi vanligen en per år. Hemska näbbar!!!
Buskskvättejuvel!
Får en sävsparv hona se ut som en hane? Den här gamla honan hade stor aktiv ruvfläck och ÄR en hona. Men kolla vita halsringen och mörka huvudet!
 Nästa gång är planerad till söndag morgon den 8.6 . Näten uppe 05-10
 Dagens fångst 24.5.
Art
Adult
Kontroll
Sädesärla, Motacilla alba
2

Buskskvätta Saxicola rubetra
1

Törnsångare Sylvia communis
8
1
Trädgårssångare Sylvia borin
4

Lövsångare, Phylloscopus trochilus
2

Blåmes Parus caeruleus

2
Talgoxe Parus major

2
Skata Pica pica
1

Sävsparv Emberiza schoeniclus
2

SUMMA   25
20
5

NATTSÅNGARKVÄLL
Efter lite vila så bar det av i sommarnatten. Mellan L och S Främsbacka upptäckte Johannes en kornknarr. Därefter hade vi flodsångaren fint i Backa våtmark med  morkullespel i bakgrunden. Sedan vidare mot Karlslund där vakteln spelade för fullt från Björn Nylanders gård. Gräshoppen var svårare för mig att få in i parabolen, Kämpade och gick bredvid buskarna, men icke. Som tur var hade vi en till gräshopp i Rensbyn. När jag stod 2 m från busken  så hörde även jag ett surr i parabolen. Jippi!
Urban, Johannes & Glenn lyssnar efter kornknarren vid Främsbacka. Ljuvlig kvällssommarregnsdoft över nejden!
HOLKMÄRKNINGEN
 gav många talgoxar 35 av 42 var just taoxe. Men var är alla svartvita flugsnappare. Endast i 2 holkar hittade jag ägg av dessa senanlända fåglar.  Roligast är de 4 små nötväckeungarna som jag hann märka innan de flyger ut.
Granne kom och hjälpte mig med nötväckekullen
Knepig storleksskillnad i samma talgoxekull,.


RM Söndag 8 juni

$
0
0
Vi kör som planerat och ringmärker nu på söndag morgon den 8 juni. Näten uppe mellan kl 05-10 minst..
Vi hoppas på någon spännande nattsångare i näten och kanske någon sällsynt fågellus :-). Ja, fågellusforskarna Daniel och Heidi kommer att vara med,. Spännande!
Varför inte en sån här? Den fotade jag 20 maj förra året på Ottenby...vad det är - fältsångare Acrocephalus agricola
Gräset kan vara högt - så regnbyxor i arla morgonstund är nog bra.

Många har frågat efter årets schema - här är de återstående datumen
Nu drar jag ut och holkmärker i Roxnäs/ Gittankvittran

Sö   15.6
Kväll
Sö   22.6
Kväll
Må   30.6
Morg
Fr    11.7
Kväll
Fr    25.7
Kväll
Fr      8.8
Kväll
Lö    16.8
Morg
Sö    23.8
Morg
Kväll= näten uppe 16-21, Morgon= näten uppe 05-10

Östra fågeltornet, parkera vid ladan. Inga förkunskaper krävs. Matsäck och stövlar är bra att ha. Ibland ändras dag beroende på väder och annat, ring, sms eller maila  i god tid innan.

Välkomna önskar Ringmärkarna i Falun 
gittan.matsson@gmail.com    OBS NYTT: 076 12 50 777


Kartkompositör Fredrik Enoksson

Lusforskning och magiska pilfinksdagen 8 juni

$
0
0
Heidi och Daniel samlar fågellöss i arla morgonstund. Från vänster sädesärla, sävsångare och törnsångare
Idag hade vi fint besök i tornet. Forskare Daniel & Heidi från Colorado university som forskar på fågellöss är här i en vecka för att leta  och peta. Vi gjorde allt för att de skulle få så många lusiga fåglar som möjligt, men Faluns fåglar verkade ganska rena. De 4 ungstararna vi fångade hade dock en del.
Törnsångare som får sig ett turkiskt bad
Koltrasthanen som vi kontrollerade för andra gången i år fick här en avlusning.
Härlig bild på ungstare. En av de få som hade löss.
Ingen lus, men väl en loppa!
Ringmärkarteamet var Jeanette, Tysk Jan och jag och övriga besökare var Lena, Widenfalks samt en annan familj.
Ingen nattsångare i näten, men jämnt flyt gav  34 fåglar av 15 arter och de första ungfåglarna, stararna, för året. Hela 14 stycken var kontroller. En var lite magisk runt 8 juni. Pilfinken som jag märkte 27.9 2007 som en 2+ ( skulle nog satt 1+ idag vid den tiden på året) är nu minst 7 år! Inte bara det, när jag kollar i datan så kontrollerades den 8 jui 2008, 8 juni 2009 och vad är det idag, om inte 8 juni 2014. Något visst med detta datum!
Andra roliga var
Sävsparvhonan som jag märkte 9.5 2010 som 20 - nu är hon ganska exakt 5 år!
Blåmeshanen som Jeanette ringmärkte 2010 som årsunge - 4 år alltså!
Törnsångaren som Jeanette märket som 2+ exakt samma datum, 8.6 2013.
Dagens åldring. Pilfink märkt 27.9 2007. Kontrollerad 8.6 2008 och 8.6 2009....och nu 8.6 2014
Sävsångaren som märktes av mig 1.7 2012 som minst 1 år, kontrollerades av Rebecka 1.6 2013 och nu igen 8.6 2014. Minst 3 år och många turer över Sahara! Den har en konstig utväxt under näbben?
Skata är alltid spännande att fånga, även om det här var en ovanligt bitsk en - skönt, nu slipper vi få den i näten igen.
Skatan blir ordentligt luskollad.
Snyggingar! Två grönsiskehanar satt i träsknäten
Bild från dagens aktivitet i tornet.
Nästa gång är kväll 15 juni. men kolla på den här bloggen senast lördag förmiddag för att vara säker.
Dagens fångst, 8 juni 2014 gav:
Art
Adult
 Juvenil
Kontroll
Sädesärla, Motacilla alba
2

3
Koltrast Turdus merula


1
Taltrast, Turdus philomelos
1


Sävsångare Acrocephalus schoenobaenus
1

1
Törnsångare Sylvia communis
3

3
Trädgårssångare Sylvia borin
3

1
Blåmes Parus caeruleus


2
Talgoxe Parus major
1

1
Skata Pica pica
1


Stare  Sturnus vulgaris

4

Pilfink Passer montanus


1
Bofink  Fringilla coelebs
1


Grönfink Chloris chloris
1


Grönsiska Carduelis spinus
2


Sävsparv Emberiza schoeniclus


1
SUMMA   34
16
4
14


Orkney maj-juni 2014

$
0
0

Chris and Mara - Thanks for lovely days at Orkney islands!

I have been at Orkney, but just a short visit on a Interrail trip togehter with my friend Maria Storgärds 1981!! When I get invited to attend Chris and Maras wedding at Papa Westray so was the choice not difficult. I stayed for a week and have lovely days together with friends from Doñana 2010, new friends and of course a lot of birds. Here  - a photostory of trip



Kirkwall, Orkney mainland..
The first day I was alone and rent a bike for a trip Southwest from Kirkwall. It was amazing to have Skuas and Fulmars around my head like mosquitos.
Långa, blåsiga sugande raksträckor i motvind!
Great Skua
In the night team Manecorro arrived from Spain. Lovely friends to meet after 4 years!
Jag, Fernando, Marta, Juan= Manecorro Team from Doñana autumn 2010
 We took the ferry to Papa Westray to take part in Chris And Maras Wedding...and what a wedding! The party began on Friday and ended on Monday! The cermoni was on the old Pier at Papay. Nice musik, skuas who quarrel in the background and sunshine!
Beautiful couple , music and sourrundings!
Papa Westrays birds:
Red shank
Breeding Twite
Not so nice to find this memorial
The sunspieces of Guillemot, "Ringvia" was very common on the islands
On Westray , satisfied and a bit weary, the day after the weddingparty.
Roosting place for puffins at Westray
Hope to return soon!/ Gittan






Söndag kväll nästa RM

$
0
0
Enligt schemat kör vi en ringmärkning på söndag kväll. Vinden ska ha mojnat, näten uppe mellan kl 16-21. /Gittankvittran

Regn och 10 m/s imorgon

$
0
0
Vi flyttar fram midsommarringmärkningen som skulle genomförts på söndag  22.6. Småregn och 5-10 m/s hotas det med, då är det lönlöst att sätta upp några nät. Vi flyttar fram det och hoppas på bättre väder på tisdag eftermiddag den 24.6 .

Kanske kan jag ägna söndagseftermiddagen åt att skriva några rader här på bloggen från förra helgens ringmärkning istället då vi bland annat fångade den här/Gittankvittran



Resultatet från CES RM 5

$
0
0
Nästen en vecka sen kommer här resultatet från märkningen i söndags den 15 juni. Midsommar kom emellan :-)
Egentligen skulle vi ringmärka imorgon eftermiddag den 22.6, men som jag skrev i inlägget nedan så skjuter vi fram det till tisdag em 24.6 
Guldfågel - adult grönfinkshane med vass näbb, aj.
Det var en solig och något blåsig söndag som gav 26 fåglar av 11 olika arter. 10 fåglar var adulta nymärkningar, 8 kontroller och 8 ungfåglar. Jag anar att det blir fler flygga ungar nästa gång. Lusforskarna Daniel och Heidi var ganska nöjda då de fick ihop en del löss från framför allt trastarna. Vi fångade 3 av våra 5 svenska trastar: kol-, björk- och rödvingetrast. Saknades gjordes tal- och dubbeltrast.
Lite sliten rödvingetrast
Tjusig hona björktrast
Team Kyrkbytjärn bird observatory 15 juni. Jag, Rebecka, Heidi och Daniel
Av kontrollerna var den gamla pilfinken  - som döptes till Nisse - i näten igen. Om jag skrev minst 7 år, så tyder allt på att han är minst 8 år.
Nisse minst 7-8 år
Rebecka och Mats kontrollerar Nisse
Nisse pilfink är ju en stannfågel, så det är nästan än häftigare att fånga en sädesärlehane som vi märkte ( tog inget foto på honom) som adult 2011, kontrollerade 2012 och 2013 och nu igen 2104. Sädesärlorna passerar ju både Medelhavet och Sahara på sin färd mot centralafrika. En bedrift!
Även denna svarvita flugsnappare har varit en tur ner i centralafrika och bytt lite fjädrar där.
Svartvitra flkugen med STOR fin pannfläck som ringmärktes 2013 hos oss. 
En annan sv v flugsnappare som bara var 1 år, Det syns på de brunare handpennorna och täckarna. Även ett hack i de vita små fläckarna på handpennorna syns där ruggningsgränsen sitter.
Balansakt av törnsångare
 Lite sämre bilder än normalt som jag fått ljusa upp eftersom jag glömde Nikon coolpixen och fick ta till mobiltelefonen.
Söndagen den 15 juni gav följande:
Art
Adult
 Juvenil
Kontroll
Sädesärla, Motacilla alba

1
1
Koltrast Turdus merula
1


Björktrast Turdus pilaris
1


Rödvingetrast Turdus iliacus
1


Törnsångare Sylvia communis


2
Trädgårdssångare Sylvia borin


2
Lövsångare, Phylloscopus trochilus
3

1
Sv.v.flugsnappare Ficedula hypoleuca
1

1
Talgoxe Parus major
1
6
1
Pilfink Passer montanus


1
Grönfink Chloris chloris
2
1

SUMMA   26
10
8
8

Vi ringmärker NU!

$
0
0
Snabba ändringar och snabba beslut! Vädret ska bli än värre i veckan så bi sätter snart upp näten . Sö 22.6 

Kontrollernas kväll

$
0
0
Törnsångare Sylvia communis som märktes 2012 som 20 och kontrollerades  2013 och i söndags!
Det var ett velande utav dess like innan vi bestämde att söndagskvällen var den bästa ringmärkardagen med tanke på vädret - uj, så fel vi hade. Regntungt, dugg, blåst...sen blev ju måndags- och tisdagskvällen superfina. Men vi lyckades få ihop 4,5 timmar med näten uppe. När vi åkte hem visade termometern + 6!

Vi fick ihop 23 fåglar av 12  arter varav 10 var kontroller. Några riktigt gamla som en sävsparv märkt 2012 som 3+, dvs minst  4 år, en sädesärla, en törn- och en sävsångare märkta 2012 och alla kontrollerade 2013 och 2014.Alltid lika fascinerande hur dessa små kan hitta tillbaka efter en otrolig strapatstur till Afrika.
Erik släpper  sävsångaren som märktes 2012 och var här 2013 och nu fångade vi hen igen
Idag fick Johannes greppa tången på riktigt och pröva på att vara ringmärkare. Han gjorde det jättebra och kommer snart att lära sig hantverket.
Johannes märkte säkert 5-6 fåglar denna kväll. En ringmärkare på uppgång!
Regntunga skyar gjorde att "kuren" användes hela kvällen. Vi trivdes fint  under den virkade gröna gardinen.
Hösten är i intågande och en fin. rödaktig brushane med krage stod på en av bankarna på väg söderut. Även de första ruggande vingarna kom in idag.
Bjärktrast i aktiv ruggning
Likaså svartvit flugsnappare som ruggar så fort ungarna börjar klara sig själva och sen drar till Afrika innan vi hinner blinka
Dagens jubilar, Eva Wikström ,som fått en ringmärkardag i 60 årspresent av vänner. 

Lövsångare med tjusig regnbåge över  Sörbo
Jeanettes gesällprov på ringstorlek 4, björktrast. Perfekt skarv!
Vacker fjäderdräkt hos den  unga björktrasten
Och så här såg märkaren och övningsobjektet ut tillsammans
Årets första entita, en ungfågel
Kvällen avslutades med en gammal hona gulsparv i det gula kvällsskenet. Inte ofta vi fångar dessa numera.

Jag rycker in i Kvismaren över helgen, men hoppas vara åter och van att stiga upp tidigt så jag kan fara till Kyrkbytjärn på måndag morgon 30.6 ...och att det inte regnar!

Fångstresultat söndagen den 22.6:
Art
Adult
 Juvenil
Kontroll
Sädesärla, Motacilla alba


1
Björktrast Turdus pilaris
1
1

Sävsångare Acrocephalus schoenobaenus
2

1
Törnsångare Sylvia communis


3
Trädgårdssångare Sylvia borin
1

1
Lövsångare, Phylloscopus trochilus
1

1
Sv.v.flugsnappare Ficedula hypoleuca
1

1
Entita Parus palustris

1

Talgoxe Parus major
1

1
Bofink  Fringilla coelebs
1


Gulsparv Emberiza citrinella
1


Sävsparv Emberiza schoeniclus
2

1
SUMMA   23
11
2
10

Folkomröstning mot regn..

$
0
0
..går det att genomföra?
ÄSCH, DET VERKAR INTE SOM VÄDRETS MAKTER VILL OSS VÄL. REGN, REGN ÄVEN TISDAG MORGON NU. VI AVVAKTAR TILL IMORGON BITTI. REGNAR DET, STANNA HEMMA OCH INVÄNTA FREDAGEN.
Går å röjer nätgator och nyss hoppa röjsågs skyddet av. Skit oxå ! Inte nog med väderkrångel!!
-------------
Väderprognoserna hoppar hit och dit. Vi räknar med att flytta fram ringmärkningen till tisdag morgon 1 juli, kl 5-10. Men håll koll på den här sidan . Om vi ändrar oss skriver jag i det ikväll.
Om någon vill kontakta mig så är det 076 12 50 777 som gäller - stryk det gamla tel nr./ Gittankvittran

Årsbästa CES

$
0
0
Småblött och kuren kom till användning. Fåglarna hölls dock torra och flygfina. Här en sävsparv.
Trots avbruten ringmärkning (regn såklart) en halvtimme innan sluttiden så fick vi 50 fåglar av 14 arter. Det var säsongsrekord!  Bra jobbat alla medhjälpare - Johannes, Jeanette, Linnea, Magnus, Anna-Karin och Tyskjan! Det var mycket velande hot och dit när vi skulle kunna märka, men det blev tillslut tisdag morgon den 1 juli.

De flesta fotona togs i början...sen var det bara jobba , jobba, upp med näten, regnhot = ner med näten..Alla fåglar klarade vi i alla fall bra. Härligt med en ringmärkarkur att krypa in i. Dessutom hann jag med att röja alla nätgator och stigar dagarna innan, så även vi slapp bli blöta!

Dagens roligaste var de 2 härmsångarna som satt i två olika nät under samma runda. Skräniga, men åh så vackra.
Två glada märkare med två flaxiga härmsångare
Två kom  flygande samtidigt. På en rundtur eller häckning?
Härmsångaren blev Johannes första egna märkart under signatur JGM
Vi delade på dagens glädje och Tyskjan blev släppare
Ruggnig är verkligen igång och flugsnapparna återvänder snart till värmen. Jag skulle gärna hänga på!
"Ruggig" svartvit flugsnappare
Ungfåglar var det gott om, hela 18 stycken i fångsten. Här en ung buskskvätta
Vackra pappa buskskvätta vaktade ungen och hamnade även han snart i nätet
Doherrehane
Grönsiskehane
Team Falu Bird Observatory. Linnea, Magnus, Tyskjan, Jeanette & Johannes. Jag och Anna-Karin var bakom kameran
Vi åtekommer om nästa märkning., troligen söndag eller måndag kväll 13-14 juli.
 Dagens fångst, 1 juli,  blev:
Art
Adult
 Juvenil
Kontroll
Rödhake, Erithacus rubecula
1
1

Buskskvätta Saxicola rubetra
3
2

Härmsångare Hippolais icterina
2


Törnsångare Sylvia communis
1

3
Trädgårdssångare Sylvia borin
3
1
3
Svarthätta Sylvia atricapilla
2


Lövsångare, Phylloscopus trochilus
3
2
1
Sv.v.flugsnappare Ficedula hypoleuca
1

1
Talgoxe Parus major
1
5

Nötväcka Sitta europaea

1

Bofink  Fringilla coelebs
2
1

Grönsiska Carduelis spinus
2


Domherre Pyrrhula pyrrhula
1


Sävsparv Emberiza schoeniclus

5
2
SUMMA   50
22
18
10
Viewing all 224 articles
Browse latest View live